Aanmelden nieuwsbrief

Ja, ik wil me abonneren op Cosun nieuws.

 Security code

30% van de bietenpercelen gesloten

Nieuws Image
08 juni 2017
De bladontwikkeling van de bieten verloopt erg vlot. Daar waar inmiddels wat regen is gevallen gaat dit extra snel. Voornamelijk in het zuidwesten en op de centrale klei is een groot deel van de percelen inmiddels gesloten. In het noorden en oosten ligt dit aandeel aanzienlijk lager.
 
Groei zit er goed in. De onkruidbestrijding vergt nog wel wat aandacht. Een aantal telers heeft de laatste geplande onkruidbestrijding amper kunnen uitvoeren omdat de bieten zo snel ontwikkelen. Vooral de zogenaamde late kiemers moeten worden aangepakt. We krijgen meldingen van hardnekkig te bestrijden varkensgras en melden. In de afgelopen droge periode zijn er om die reden nogal wat percelen geschoffeld. Zie ook de onkruidbestrijdingsadviezen in het IRS-bericht ‘Rond de onkruidbestrijding goed af’.
Opvallend is, dat uit diverse regio’s problemen worden gemeld met trage groei van de bieten door te lage pH. Het is belangrijk regelmatig een bodemonderzoek uit te voeren om dergelijke tekortkomingen tijdig te signaleren, zoals ook beschreven in de IRS-teelthandleiding.
Dat geldt ook voor voorkomen van bietencysteaaltjes. Percelen waar zich dit voordoet, laten de niet-resistente rassen het effect goed zien. Meer informatie over bietencysteaaltjes is te vinden op de IRS-site

Stand per 5 juni
Gebieden % gesloten
Zeeuws Vlaanderen 41
Zeeuwse Eilanden 55
West Brabant 36
Holland 35
Flevoland 95
Noord Oost Polder 60
Noordelijke Klei 10
Noordelijke Zand 8
Noordelijke Dal/ Veen 4
Gelderland 6
Oost Brabant 16
Limburg 12
Totaal 29