Aanmelden nieuwsbrief

Ja, ik wil me abonneren op Cosun nieuws.

 Security code

Bietenweer

Nieuws Image
24 mei 2017
De suikerbieten groeien over het algemeen uitstekend. Vooral de warmte stimuleert op dit moment de plantontwikkeling zowel bovengronds als ook de wortelgroei naar diepere lagen. Het is weliswaar droog, maar de bieten hebben op dit moment nog geen gebrek aan vocht. In sommige regio’s is een buitje op korte termijn ook voor de bieten welkom.
 
Het verschil tussen vroeg en laat gezaaide percelen bieten is nu goed te zien. Bieten met voorsprong in de groei ontwikkelen zich nu zichtbaar erg snel. Dat verschil is ook goed te zien op percelen met twee-wassigheid.
De onkruidbestrijding verloop goed. Vanuit de meeste gebieden wordt gemeld dat de bespuitingen lage dosering prima op schema ligt. Waar nodig wordt de middelenmix en of de dosering iets aangepast. Op sommige percelen laten in de bieten een reactie zien op de felle werking van een verhoogde dosering. Het huidige groeizame weer zal dit probleem snel oplossen.
Lokaal wordt hard gewerkt om het aardappelopslag de baas te worden. De enige en juiste oplossing is de aardappelplanten bestrijken met glyfosaat.
 
In midden en noord Nederland komen meldingen binnen van ei afzetting door de bietenvlieg zichtbaar. Als bij het zaad insecticide is toegevoegd lijkt dit voorlopig geen probleem. In dit stadium mogen we er vanuit gaan dat de jonge bietenplantjes voldoende beschermd zijn door de insecticiden in de pil. Als vraat aan de blaadjes zichtbaar is, moet er extra worden opgelet.