Aanmelden nieuwsbrief

Ja, ik wil me abonneren op Cosun nieuws.

 Security code

Eerste percelen gaan sluiten

Nieuws Image
30 mei 2017
De bieten hebben een flink groeitempo te pakken. Eind deze week zullen diverse percelen gesloten zijn. Volgens het groeimodel moeten voor het zuidwesten en de Flevopolder de bieten over een week het veld vol (gesloten) hebben. Het moment van sluiten gewas geeft een goede indicatie voor het bereiken van de groeipuntsdatum.
 
De meeste bieten groeien, in tegenstelling tot veel andere gewassen, onder de droge omstandigheden goed door. Op de openingsfoto is te zien dat de wortels ongestoord de diepte in zijn gegaan. Bij ongestoorde groei ongeveer 1,5 cm dieper per dag.
Het bereiken van de groeipuntsdatum betekent de start van de suikerproductie. Dit punt wordt bereikt zo’n 5 dagen na sluiten gewas. Er zit dan gemiddeld 4 gram suiker in een biet, ongeveer 350 kg suiker per ha. In de lineaire groeifase komt hier per dag ongeveer 150 kg suiker per ha bij. Het volume van de wortel neemt dan ook snel toe. Op basis van de gemiddelde zaaidata per gebied en het weer tot op heden heeft het groeimodel de volgende verwachting voor het sluiten van het bietengewas per gebied.

Gebied Verwachting sluiting gewas
Zeeuws Vlaanderen 5-jun-17
Zeeuwse eilanden 6-jun-17
West Brabant 8-jun-17
Hollanden 9-jun-17
Oost en zuid Flevoland 5-jun-17
Noordoostpolder 7-jun-17
Noordelijke klei 13-jun-17
Noordelijke zand 16-jun-17
Noordelijke dal 16-jun-17
Gelderland e.o. 10-jun-17
Oost Brabant 12-jun-17
Limburg 12-jun-17
Totaal 11-jun-17

Telers kunnen de komende weken hun gewas beoordelen op het moment van sluiten. Dit wordt bereikt als circa 90% van de bladeren van de bieten de naastliggende rij raken. Het advies is de datum van sluiten gewas te registreren in Unitip.  
Aan de hand van de verwachte sluitingsdata per gebied uit de tabel kan dan worden beoordeeld of het perceel afwijkt van het gemiddelde. Hoe eerder het gewas gesloten is, hoe eerder de suikertoename gaat plaatsvinden.


Gesloten suikerbietengewas