HOE BEWAAR IK MIJN BIETEN?

Voor het goed bewaren van bieten is een goede voorbereiding van belang. Hierbij is een juiste ligplaats maar ook het beperken van bewaarverliezen van belang.

Ligplaats
Een eerste vereiste in een juiste ligplaats. Bieten moeten zodanig worden opgeslagen dat de bieten onder alle omstandigheden (ook ’s nachts), zonder tijdsvertraging, op een verkeersveilige manier goed voor oplader en vrachtwagen bereikbaar en te laden zijn. De vol beladen vrachtwagen (circa 50 ton totaalgewicht) moet op eigen kracht en zonder extra risico vanaf de ligplaats via de openbare weg de fabriek kunnen bereiken.
Aandachtspunten:

  • De omvang van de bietenhoop afstemmen op de ligplaats en voldoende ruimte vrijhouden voor oplaadeenheid en vrachtwagen
  • De bieten moeten op een vlakke, schone, liefst verharde ondergrond en rondom vrij van obstakels/ongerechtigheden opgeslagen worden. Voor verlading met de bietenmuis (dit gebeurt in een deel van Gelderland) is een onverharde ondergrond een voorwaarde.
  • De vrachtwagen rijdt (alleen) leeg maximaal 100 meter achteruit op een rechte weg.
  • De vrachtwagen moet op eigen kracht de ligplaats kunnen bereiken en verlaten.
  • Er mogen geen overhangende takken boven de ligplaats en toegangsweg aanwezig zijn.
  • Bij sneeuw en vorst moet de laadplaats van uw bieten en de toegangsweg van en naar de openbare weg sneeuw- en ijsvrij zijn
  • Stort uw bieten niet breder dan het aantal meters dat past bij de reikwijdte van de oplaadeenheid in uw regio. Zie voor meer informatie de folder “Veilig en snel bieten laden” op www.cosunleden.nl/campagne

Beperken van bewaarverliezen

Er is vorig jaar een flyer gemaakt met als thema “Hoe beperk ik mijn bewaarverliezen?”. De tips in deze flyer gelden voor zowel de korte als de lange bewaring. De optimale bietenhoop om bewaarverliezen zo veel mogelijk te beperken is een langgerekte hoop. De vorm en de hoogte van de hoop is dus van belang  voor een optimale bewaring. Voor de langere bewaring is het belangrijk om geen zieke (lees: rotte) bieten en veel tarra in de bietenhoop te krijgen. Daarnaast is het goed om de afmetingen van de hoop zo goed mogelijk af te stemmen op de afmetingen van de afdekmaterialen. Een goede bewaartemperatuur is tussen de 0 en  8 graden. Het volgen van de temperatuur in de hoop is noodzakelijk om tijdig maatregelen te kunnen treffen.
Voor het afdekken van uw bieten kunt u ook dit jaar weer gebruik maken van de service van de Agrarische Bedrijfsverzorging. Op dit kaartje vindt u informatie en de telefoonnummers.
De in de afgelopen jaren gemaakte Bewaarinstructie, Bietenbewaarkrant en Bietenbewaarkaart zijn te raadplegen voor verdere informatie. Voor de genoemde afdek- en bevestigingsmaterialen kunt u terecht bij onderstaande verkoopadressen:


Toptex:
WPA Robertus (= importeur) / tel: 0597-413142
Er zijn verschillende diktes Toptex of ander vliesdoek te koop. Voor een goede werking adviseert Suiker Unie 110 gram per m2 vliesdoek te gebruiken. Alleen op Toptex hecht klittenband!
 
Set bevestigingsmaterialen, klittenband, Jupettes en Toptex is verkrijgbaar bij:
-              CZAV Wemeldinge / tel: 0113-629000
-              Agrifirm / tel: 088-4881210

CSV COVAS Bietendoek en vliesdoek is verkrijgbaar bij:
CSV COVAS / tel: 0493-348989
 
Noppenfolie, plastic, zeilen, treviraband ed. zijn verkrijgbaar bij de lokale handel tuinbouw benodigdheden zoals:
-              Benfried bv / tel: 079-5931418
-              Horticoop / tel: 010-5241622


Bieten droog bewaren en volgen van temperatuur in de hoop zijn van belang voor een goede kwaliteit
bij aflevering.


Goede bereikbare ligplaats